САЩ заемат позицията на световен лидер в производството на говеждо месо. Същевременно продажбите в Китай се оказаха неизгодни, тъй като Пекин въведе 25% ответно мито през юли миналата година, в резултат на което общото мито върху вноса на американско говеждо в Китай достигна 37%. Стойността на износа на американско говеждо в Китай през първото тримесечие падна със 17% в годишно изражение, пише ft.com.

Митничари хванаха колбас с вируса на Африканската чума


От приближени до американската компания Tyson Foods източници става ясно, че тя води преговори за изграждането на завод за преработка на говеждо месо в рамките на усилията на правителството на Казахстан за привличане на инвестиции. Китайските мита върху месото от Казахстан са едва 12%. 

Tyson Foods е обсъждал началните инвестиции в завода да бъдат в размер на около 200 млн. долара, споделя един от източниците. Те са част от потенциалния общ обмен на инвестиции, който може да достигне дори няколко милиарда долара с амбиции за увеличаване на производството до 5 млн. тона говеждо месо на година. 

Очаква се, че САЩ ще произведат 12,4 млн. тона говеждо месо срещу 480 хил. тона в Казахстан, сочат данните на американското правителство. 

Лийз Кростън, прессекретар на Tyson Foods, заяви пред Financial Time, че “ние рядко разглеждаме различни международни възможности в рамките на усилията на компанията за глобално разрастване. Ние посетихме Казахстан и сме заинтересовани от сътрудничество. Все още обаче сме на стадий преговори“. 


Компанията Tyson Foods, базирана в Арканзас, миналата година е отчела печалба от 4,8 млрд. долара. 12% от продажбите са извън пределите на САЩ. Шефовете на компанията гледат с надежда на разширяването на бизнеса на международните пазари. 

Финансовият директор Стюарт Глендининг миналата седмица заяви на конференция, че очаква в близките 5 години 90% от ръста на компанията да се случи извън пределите на страната

Прогнозата гласи, че търсенето на чуждестранно свинско, говеждо и пилешко месо, а също така и на риба от страна на Китай ще нарасне, тъй като африканската чума по свинете нанася съкрушителен удар върху свиневъдството в източната страна. 

Наблюдаваме ръст на доставките на месо в Китай не само от САЩ, но и от други части на света, за да се компенсира дефицитът, казва Ноел Уайт, генерален директор в Tyson Foods. 

Всяка инвестиция на Tyson ще бъде добър стимул за модернизация на земеделския отрасъл, който се намира в изгодно положение спрямо важните потребители на земеделска продукция – Китай, Индия и Европа.