Селскостопански хеликоптер КА 26 е паднал около 7,15 часа в кочериновското село Боровец. Инцидентът е станал при пръскане на черешови масиви с инсектициди против черешова муха, съобщават информационните агенции.

Няма пострадали при инцидента, няма и разлив на гориво и препарат, каза говорителят на областната дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка.

Хеликоптерът е летял ниско, пръскал е частен масив. Машината не се е разбила, а само се е наклонила встрани и е паднала. Била е управлявана от 57-годишен мъж от София. Пилотът е с разкъсно-контузна рана на лицето. Оказана му е помощ на място и не се е наложила хоспитализация. Мъжът е запазил самообладание и е успял да свали машината, така тя е паднала от 2 – 3 метра височина и предницата и се е забила в земята. Вероятната причина за инцидента е закачване на клони по време на третиране с препарат. След инцидента човекът е останал на място, за да си пази машината.

Инциденти при работа със селскостопанска авиация (Справка на Агенция Фокус):

7 юли 2008 г.
Вертолет LZ 5260-15029 пада край село Крайници. Инцидентът става на около 300 метра от летището, в житен блок. Хеликоптерът е използван за пръскане на овощни насаждения в землището на селото.

8 май 2003 г.
Селскостопански хеликоптер КА 26 потъва в язовир Трояново край Бургас. Хеликоптерът аварира докато пръска околните ниви. На борда му има 4,5 литра хербицид Литур. Пилотът Вангел Чапкънски оцелява и е откаран в болница.

27 юни 2001 г.
На 200 метра от село Кроячево, община Ардино, катастрофира селскостопански хеликоптер "К-26". Машината е собственост на великотърновската фирма "Ер конкорд". Пилотът Михаил Савов веднага е откаран в болницата в Ардино, по късно е преместен в болницата в Кърджали. Няма опасност за живота му. Савов е извършвал пръскания срещу марокански скакалци край селото.

Още по темата:

Самолет на селскостопанската авиация падна в село Тополи