Вече няколко дни хърватските фермери протестират срещу намаляването на държавните субсидии, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА. Протестите  са се разрастнали като вчера демонстрантите са подсилили блокадата на пътищата в източната част на страната.

Движението е било напълно блокирано следобед от трактори по много второстепенни пътища в района на Осиек, Винковци и Джаково в източната част на Хърватия. Според организаторите на протестите близо 5000 земеделски производители участват в акцията.

Ние започнахме да блокираме всички второстепенни пътища с 2000 трактора, заяви вчера председателят на Регионалния селски съюз Томислав Покровац.

Демонстрантите искат от правителството изплащане на субсия от 205 милиона куни (28 милиона евро), която според тях е трябвало да им бъде отпусната през 2008 г.

Те протестират също срещу намаляването на преките субсидии за земеделието, за което правителството взе решение в края на февруари заради икономическата криза.

Първоначално правителството бе обявило намаляване с 40 процента на тези помощи, на впоследствие прие някои отстъпки заради фермерските протести като например предоставяне на помощи под формата на земеделски материали.