Новата Многогодишна финансова рамка (МФР) трябва да отговори на очакванията на всички граждани във всички държави членки. Това каза хърватският премиер Андрей Пленкович. 

Танева: Показваме на ЕК стратегическия си план в края на 2020 г.

“Трябва да се вземат предвид „сближаване“ и „селското стопанство“, както и новите предизвикателства пред ЕС. Не можем да си позволим забавяне при изпълнението на програмите”, предупреди Пленкович, става ясно от бюлетин на Министерство на земеделието у нас. Хърватският премиер обеща да не пести усилия за намиране на решение, въпреки очакванията преговорите да са напрегнати.

В края на декември 2019 г. евродепутатите обявиха, че голяма част от преговорите със Съвета на ЕС относно програмите, свързани с МФР за 2021-2027 г., ще бъдат замразени. Въпреки това лидерите на политическите групи подкрепиха Хърватия и се застъпиха за силна МФР. Преди малко повече от седмица, членовете на Европейския парламент (ЕП) подкрепиха амбициозната програма на хърватското председателство на Съвета на ЕС. Една от ключовите точки в нея е МФР и по-специално необходимостта от стабилен бюджет. 

Пътят на компромисите за новата ОСП в Европа


„Нуждаем се от резултати по отношение на бюджета. Нека спрем да обсъждаме нетни донори или нетни бенефициенти, а да обсъждаме задачите. Когато има нови задачи са необходими нови пари“, подчерта председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП Манфред Вебер.

Представители на групите СиД и “Да обновим Европа” също подкрепиха амбициите на хърватското председателство по въпроса за финансовата рамка. 

“Надявам се предложението на Хърватия да се приеме, тъй като не можем да направим повече с по-малко”, каза Ирате Гарсия Перес, председател на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (СиД).

“Надявам ЕП да е чул г-л Пленкович, който иска силна МФР и собствени ресурси, съизмерими с нашите политически амбиции”, добави от своя страна Дачиан Чолош от “Да обновим Европа”.

 

Прочетете още по темата: 

1. Десислава Танева: Имаме добро послание за финансирането на фермерите

2. ОСП след 2020: Къде ни остави Финландия и какво подготвя Хърватия?

3. Министър Танева пред Агри.БГ: Подпомагането няма да спре през 2021 г. 

 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg