Доброто послание от откриването на международното изложение Зелена седмица в Берлин е, че политическите ръководители в ЕС разбират необходимостта от адекватно бюджетно финансиране на земеделските производители.

Откриха Зелената седмица в Берлин с размисли върху бюджета на ОСП

Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи това днес пред журналисти след официалното отварянето на българгарския щанд на Зелената седмида.

Десислава Танева: Всяка от страните много добре разбира предизвикателството на нашето време и практиките, които трябва да станат обичайните в земеделието – именно тези, които щадят околната среда. Въпросът е какъв бюджет ще се договори за ОСП. Това зависи от Многогодишната финансова рамка (МФР).

Министър Танева подчерта, че Зелената седмица е най-големият политически форум в земеделието в ЕС. В навечерието на неговото откриване са проведени срещи на политическите ръководители на сектора с участието и на еврокомисаря Януш Войчеховски.

Както Агри.БГ вече писа политиците изразиха подкрепа за екологосъобразното земеделие и движението в зелена посока, но от друга страна изтъкнаха и необходимостта от адекватно финансиране на земеделските производители.

Десислава Танева: Адекватното финансиране е важно, защото ние сме в разгара на дебата за новата Обща селскостопанска политика (ОСП). 

Българският министър допълни, че всяка от страните-членки много добре разбира предизвикателството на нашето време и практиките, които трябва да станат обичайните в земеделието – именно тези, които щадят околната среда.

„Въпросът е какъв бюджет ще се договори за ОСП. Това зависи от Многогодишната финансова рамка. Доброто послание е, че политическите ръководители разбират необходимостта от адекватно бюджетно финансиране. Дебатът предстои", каза Десислава Танева.

Началото на нашето участие в изложението Зелена седмица 2020 в Берлин бе дадено лично от германския министър на земеделието Юлия Кльокнер в присъствието на нейния български колега.

Рано-рано тази сутрин г-жа Кльокнер посети 19-те български производители, които представят страната ни на най-голямото в света изложение за селскостопански и хранителни продукти. То ще продължи до 26 януари в изложбен център CityCube.

Родните продукти се простират на 143 кв. м, където са обособени шест зони. Страната ни се включва за 31-ви път, като тази година мегафорумът се радва да рекорден брой участници – 1800, от 70 държави, а страната партньор е Хърватия.


По време на посещението си в Берлин министър Танева ще вземе участие и в международна конференция, на която ще се обсъжда бъдещето на световното производство на свинско месо под заплахата от Африканска чума по свинете. Тя ще изнесе лекция „АЧС в ЕС – опитът на България“.

 

Очаквайте повече подробности от специалния пратеник на Агри.БГ на Зелената седмица - Екатерина Арсенова.