Гроздоберът и тази година е белязан от вече до болка познати за нашата страна особености : спекула в изкупните цени, повсеместни кражби на грозде, разпокъсаност между браншовите организации и невъзможност за отстояване на интересите в сектора...и в крайна сметка - ощетеност на производителите.

 

По данни на Фермер.БГ изкупните цени на гроздето тази година се движат от 0,15 до 0,90 лв./кг., в зависимост от сорта, качеството и не на последно място начинът по който е организирано изкупуването / продажбата на реколтата. Официалните прогнози са през тази година в България да бъдат прибрани около 200 000 т. грозде. Средният добив се очаква да е около 400 кг./дка.

 

Макар между МЗХ и МВР да бе сключено споразумение преди началото на гроздобера, което обещаваше за защита на лозарите от кражби, то и тази година са налице масови похождения и кражби на реколта в лозята. Справка на Фермер.БГ по подадени жалби  в районните полицейски управления показа, че най-много крадци са плъзнали тази година в лозя в Пазарджишко, Сливеснко и Пловдивско. Особенното тази година е, че крадците вече са се специализирали и подбират най-скъпите сортове грозде.

 

Качеството на реколтата е най-добро в региона на Благоевград - там гордост за лозарите са сортовете мерло и памид.  Най-скъп в региона е сортът Мелник-55, който е на нива 0,85-0,90 лв./кг. Добра е и реколтата от памид в Пловдивско, където се очаква през тази седмица повишаване на цената с 0,10-0,20 лв./кг.  Добри са данните и за реколтата в Свищовско и Русенско. Заради наводненията през Юли, реколтата от грозде в традиционно силния район на град Съединение сега е по-слаба с около 30-40%. Голяма част от лозарите не са застраховали продукцията си срещу наводнение и няма как да бъдат компенсирани за пропадналата реколта. В региона на Бургас гроздовата реколта като цяло също е по-слаба. Цената на сорт Шардоне е на нива 0,50 - 0,60 лв./кг, а червеният мискет и памид се търгуват около 0,25-0,30 лв./кг.

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!