Фермерите, които прилагат екологични земеделски практики, се нуждаят от спешна подкрепа, за да продължат. Това заявиха от Грийнпийс – България по време на форум за екологично земеделие на тема „Пристрастеността на Европа към пестицидите“.
 
 
От Грийнпийс твърдят още, че екологичното фермерство опазва биоазнообразието. Здравословната храна може да бъде отглеждана в синхрон с околната среда, а не в конфликт с нея, заявиха още представителите на  екоорганизацията.
 
 
„Подкрепяме земеделието, което цени кръговрата в природата, защитава ресурсите и пчелите. Здравословната храна може да бъде отглеждана в синхрон с околната среда, а не в конфликт с нея“, коментира координаторът на кампанията на Грийнпийс - България за екоземеделие Меглена Антонова.
 
 
Организацията коментира, че индустриалното земеделие с употребата на пестициди замърсява водата и почвата, води до загуба на местообитания и биоразнообразие. Оцеляването на видовете и на ключови екосистемни услуги като опрашването са в риск.
 
 
Ефектът върху храната, която ядем, е очевидна причина за безпокойство. В същото време, съществува и друга система - екологичното земеделие комбинира модерната наука и иновациите с уважението към природата и биологичното разнообразие, твърдят природозащитниците.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!