Градушката от днес следобед, която падна над общините Велико Търново, Полски Тръмбеш, Горна Оряховица, Златарица, Бяла и Попово е съсипала поня няколко хиляди декари посеви, алармираха пред Фермер.БГ зърнопроизводители от Централна България.

 

Щетите тепърва ще се установяват, заяви пред Фермер.БГ Иван Иванов, който обработва земи в няколко Поповски села и е установил щети в късния следобед. Потвърждения за частични поражения на реколтата има и от зърнопроизводители в Стражишко.

 

В три области на Североизточна България е обявен жълт код за утре - 21 -и Май заради очаквани гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Жълтият код е в сила за областите Търговищка, Разградска и Шуменска. Там очакваното количество валеж е 10-15 л/кв.м. Възможни са нови локални градушки и резки промени на посоката и скоростта на вятъра.

 

В Лудогорието и Добруджа, където времето ще е най-лабилно, активността на явленията ще е най-голяма. Там са възможни и по-големи количества валеж, до 30-40 л/кв.м.

 

През деня над западната част от страната ще преобладава слънчево време. Над Източна България - най-вече Лудогорието и Добруджа, и Родопите, ще бъде по-неустойчиво, с развитие на купесто-дъждовна облачност, локални краткотрайни превалявания и гръмотевици. Възможни са и градушки, съпроводени с временно усилване на вятъра и резки промени на посоката му. Към края на деня времето ще се успокои. Максималните температури ще са между 26° и 31°.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!