Градушки нанесоха сериозни щети върху земеделските култури в област Монтана, като най-пострадали са площите в община Брусарци.
 
 
Градобитният облак е минал над Крива бара, Василовци, Дондуково и е засегнал част от Брусарци - ледените зърна там са достигали големината на орех, съобщи БНР. Нанесени са сериозни поражения в зеленчуковите градини. Облакът се е пренесъл в района на селата Безденица и Долно Церовене, където градът е бил колкото череша, разказват местни хора.
 
Тежки са пораженията върху земеделската продукция. Градушката е паднала в неделя вечерта за времето от 22:00 до 22:30 часа.
Щетите са големи, всички посеви са унищожени, разказа кметът на село Долно Церовене Николай Николов.
 
"Градушката беше около 10-15 минути - много голяма и всичко е сринала със земята. Просто беше много силен градът и едър много. След това половин - един час така си стоеше на земята, без да се стопи. Всичко е ликвидирано. Стоят само стъблата. Лозе, всичко е на земята“, описа картината кметът.
 
 
По думите му, центърът, който ръководи площадките за борба с градушките, се намира в Долно Церовене. „Имаме ракетна площадка някъде на 6-7 км от селото. Но от там не стреляха. Може би, като стана тъмно и сигурно не смеят да стрелят. Нямам представа изобщо защо не стреляха", допълни Николай Николов.
 
Между 5 и 23 литра на кв. метър е падналият дъжд в област Монтана. Най-големи са количествата във Василовци и Монтана, като е засегнато и село Габровница - от 21 до 23 литра. Най-малко е валяло в Замфирово и Берковица - от 5 до 9 литра на кв. метър.
 
До края на тази седмица валежите ще продължат. Те ще бъдат с различна интензивност, като отново са възможни и градушки, предупредиха от Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана.