За сериозен икономически натиск върху птицевъдството и птицепреработвателната промишленост заради завишения внос на птиче месо и яйца за консумация в страната предупредиха  от Съюза на птицевъдите в България.

Председателят проф. Борис Стоименов обяви, че този внос е около 70 хил. тона годишно. Това застрашава много от фирмите в бранша от фалит, като за четири от тях той е вече реален, посочи той.

По думите на проф. Борисов продуктите се пресортират, преопаковат и премаркират, с което се нарушава директива на ЕС за уреждане на вътрешната търговия със стоки. Досегашният контрол от страна на ДВСК и Националната ветеринарномедицинска служба председателят на СПБ определи като неефективен. Проблемът е, че фирмите вносители и дистрибутори не начисляват ДДС и така техните цени подбиват родните и оказват нелоялна конкуренция.

Птицевъдите са недоволни от факта, че контролът за вноса от страна на ДВСК и НВМС е неефективен, а министър Найденов при воаяжите си в чужбина говори за българското птиче месо. Припомняме, че Япония обеща да разгледа внимателно възможността за внос, ако сертификатите, издавани от българска страна съответстват на санитарните изисквания, а качеството и цената на българското птиче месо са конкурентоспособни. Посланикът на Япония посочи, че в последните години по-голямата част от вноса на пилешко месо в страната е от Бразилия, като силно е ограничен традиционния преди внос на пилешко месо от азиатските й съседи, предвид на възникналите там преди няколко години огнища на птичи грип. Затова на евентуален внос от европейска дестинация, каквато е България, се гледа добре.

 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!