Фермерите в Румъния, вторият по големина производител на царевица в ЕС, планират да засеят 2,62 милиона ха с тази култура. За сравнение през 2016 г. бяха засети 2,5 милиона ха, съобщава zol.ru, позовавайки се на съобщение на агроминистерството на северната ни съседка.

Съветът по зърно чака рекорд в производството на фуражно зърно

Румънските фермери са събрали 10 милиона тона царевица през миналата година, което е с 12% повече в сравнение с 2015 г.

В южните региона на страната сеенето почти е приключило, а в северните са на пълен ход. Вероятно сеенето там ще приключи в началото на май.

У нас фермерите имат намерение да запазят същите площите с царевица – на ниво 460-500 000 ха. Темповете на сеене 2 пъти превишават миналогодишните.



Същевременно по данни на Асоциацията на фермерските кооперативи Германия ще увеличи площите с царевица с 12% в сравнение с миналата година. Така производството ще се увеличи с 22% до 4,4 милиона тона.

Франция на свой ред ще засее по-малко царевица, но предвижда по-богата реколта. Част от фермерите в страната са решили да заменят тази култура с по-печеливша към днешна дата – захарно цвекло. За това свидетелства мониторинг, проведен преди дни от агенция Arvalis.

Във Франция производството на царевица основно се използва за фураж за животните. Очаква се тазгодишната реколта да е по-голяма от миналогодишната, когато времето бе по-сухо. През 2016 г. Франция произведе 11,5 милиона тона царевица, а през 2015 г. – 13 милиона тона.