В разгара на кампанията за листното торене на растенията, ЕКОФОЛ АД припомня за нуждата от качествени торови продукти и важността на приложението им през сезона. При добре избран балансиран състав на листен тор, приложен в правилния момент, може да се повлияе сериозно както върху добива, така и върху качеството на продукцията. 
 
Потърсихме мнението на Председателя на земеделската кооперация Златен клас от павликенското село Недан -  Георги Серафимов, който ни покани да наблюдаваме третиране на пшеница с Лактофол във фаза флагов лист – начало на изкласяване. 
 
Зърнопроизводителят ни разказа какви продукти от серията Лактофол използва в своето стопанство и какви са ползите, които вижда вече 5 години.
 

 
"При пшеницата редовно прилагаме Лактофол. Тази година за първи път и с добавен Магнезий. Чухме много добри отзиви за него и затова сме решили да го използваме на целите площи от пшеница, които са в размер на 5000 дка. С фирма Екофол работим от 5-6 години. Партньорството ни е много добро - отзивчиви са, заявките се изпълняват винаги навреме и съответно качеството на техните продукти е високо. И да не забравяме че са българска фирма! Така че тук има и подкрепа на българското родно производство". 

Лактофол с Магнезий е предпочитан продукт да подхранване на пшеницата и особено в по-късната фаза от развитието й. Магнезият участва в синтеза на хлорофил, по този начин пшеницата ще бъде по-дълго време с по-активна фотосинтеза, а това неминуемо ще се отрази на качеството и на добива от продукцията. 
 
Станчо Станчев, агроном-консултант към фирма ЕКОФОЛ, поясни защо второто листно подхранване е изключително важно: "Целта е подобряване качеството на продукцията. А при едно подобрено качество, при един по-висок глутен, белтъци, протеини, се повишава и добива на продукцията. Така че, качествените и количествените показатели са свързани. А основната полза от Лактофол е точно тази".

 
Лактофол не е само листен тор, а една цялостна концепция за хранене, тъй като съдържа 4 жизнено важни за растенията съставки: макроелементи, хелатизирани микроелементи, биостимулатори и прилепители. Фирма ЕКОФОЛ е комплексен доставчик, който осигурява цялата гама торове, необходими за листното хранене на земеделските култури.

Георги Серафимов изцяло се е доверил на продуктите Лактофол, защото отчита повишаване на добива и качествата на културите му: "При слънчогледа използваме Лактофол Бор, а при царевицата – Лактофол Цинк; при плодовете и зеленчуците – Лактофол с микроелементи, предназначени специално за тях. Повишаването на добива е видимо, това най-добре се вижда лятото на кантара, когато прибираме културите. Лактофол е добавка и спомага, с това, че подхранваме културата с микроелементи, които се съдържат в тях. И при слънчогледа, и при царевицата се забелязва промяна, откакто ползваме Лактофол, така че наистина ефекта си го има и затова основно използваме продуктите на Лактофол". 

 
Тази година фирма ЕКОФОЛ пусна няколко нови серии от иновативни продукти, с ниска доза на приложение. Продуктовата серия AMINO Expert включва три продукта: AMINO Expert Baza (органичен течен тор с активни аминокиселини), AMINO Expert Fix (прилепител и омокрител) и носителят на награда в категорията иновативен продукт на Агра 2016 година - AMINO Expert Impuls. 
 
"AMINO Expert Impuls това е течен биостимулатор, който е концентриран. Mога да твърдя най-отговорно, че в момента на българския пазар няма друг такъв продукт за това бяхме и наградени за иновация. Този продукт е изграден от аминокиселини, от тези 20 свободни ел аминокиселини, фитохормони, хелатирани микроелементи. Шестте най-важни микроелемента, които са най-важни за развитието на растенията", обясни Станчев.
 
Основните ползи от използването на AMINO Expert Impuls са: стимулиране на по-бързото усвояване на микроелементите, активиране на развитието на кореновата система, наземната маса, подобряване метаболизма на растението. Всичко това води до по-висок добив и по-високо качество на продукцията. 
 
 
А другата нова серия - HELASOL е съставена от висококачествени 100% хелатизирани микроелементи – бор, манган, молибден, мед, магнезий – за културите, които имат засилена необходимост от тях.
 
В разгара на сеитбената кампания на пролетници, от ЕКОФОЛ АД припомнят, че всеки един хербицид, освен ползата за справяне с плевелите, е и растителна отрова, която по някакъв начин стресира растението и съветват: "При слънчоглед, при технологии Clearfield и Express технологиите, заедно с хербицидите, препоръчваме да се смесват с Лактофол основен - суспензия или течен. 
 
След фаза трета двойка листа, препоръчваме Лактофол Бор. Борът е елемент на цъфтеж, опрашване, оплождане на растенията. Също така препоръчваме и Лактофол Калий. Той е нов продукт, създаден е от 2 години във фирмата. 
 
При царевицата между 4 и 6 лист, препоръчваме Лактофол Цинк. При второ пръскане, вече във фаза изметляване, препоръчваме Лактофол основен или Макс N".
 
ЕКОФОЛ АД предлага на българския потребител комплексни листни торове, които осигуряват балансирано хранене на растенията. Те съдържат лесноусвоими макро- и микро-елементи, които активират процесите на обмяна на веществата, стимулират кореновата система и засилват фотосинтезата. Продуктите от серията Лактофол са изпитани и доказани при българските условия и специфика на работа. Приложението им е с гарантиран ефект както при използване като част от технологията за хранене, така и за преодоляване на стресови ситуации.