Генералния секретар на най-влиятелната и престижна фермерска организация в Европа - Копа Кожека ( Copa Cogeca ) си тръгна с лоши впечатления и огорчен от това, с което се сблъска в България.

 

Г-н Пека Песонен взе участие в Националния аграрен семинар в к.к. Златни пясъци, по покана на Петя Ставрева. По време на лекцията на тема "Общата селскостопанска политика" и представянето на организацията Копа Кожека, в залата присъстваха около 10-ина фермера и неколцина журналисти.

 

Липсата на интерес към най-влиятелната фермерска организация в Европа може да е знак за едно от следните неща:

-

1. Присъстващите по време на семинара нямат желание за промяна и развитие в стила и начина на работа на българският агро-сектор в направление на европейските политики за развитие и отстояване на интереси в бранша.

2. Присъстващите на семинара не си дават реално сметка, експерт от какъв ранг е дошъл в България.

 

Посещението на Генералния секретар на Копа Кожека у нас бе свързано и с нуждата, като нов член на ЕС,  България да има представителство в тази европейска организация, без чиито одобрения не се приемат  директиви и стратегически проекти в рамките на аграрния сектор на Общността. Подходящи кандидати за представители на Копа Кожека у нас, бяха Асоциацията на земеделските производители в България ( АЗПБ ) и Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ).  Техни членове обаче не присъстваха на презентацията и лекцията за Copa Cogeca, а за сметка на това бяха препълнили лоби-бара на хотел Адмирал.

-

В интервю за Фермер.БГ, г-н Пека Песонен ясно заяви какви биха били ползите за българското земеделие, ако има представител в Копа Коджека, а именно на първо място да участва в политическите дебати и да лобира по проблемите на селскостопансия сектор у нас и най-после българските фермери да намерят един силен съюзник, който да лобира за тях в Европейския парламент.

 

По време на официалната гала-вечеря, организирана от Добрички панаир АД , Пека Песонен бе оставен да се лута между препълнените с хора маси, тъй като се оказа неканен гост както на масата с "официалните гости", така и на масата на АЗПБ. Присъствието на експерт от сериозна величина в Европа не бе отразено и при представянето на официалните гости на официалната вечеря. И докато зам.министъра на земеделието Преслав Борисов вдигаше наздравица под крилото на баща си и Десислава Танева...се питахме:

-

Кой всъщност е по-ВИП ...за кое ... и защо...?

Гледайте интервю с Пека Песонен: