Френските производители на сливи са оптимистично настроени към сезон 2019. След среща на асоциациите на производителите от цялата страна миналата седмица се очаква овощарите да забравят лошата 2018 г., която се характеризираше със сериозни щети по реколтата заради капризното време, пише ladepeche.fr. 

Оживление в производство на плодове

Много са факторите, които навеждат на мисълта, че 2019-а година ще бъде добра, дори и конкуренти като Испания и Италия също да се похвалят с добра реколта. 

Сливите продължават да печелят на своя страна нови потребители. За последните години има ръст от 38% до 43%. Престижът на плода се е повишил значително. 

Поради това френските производители готвят стратегия за обогатяване на сортовете и акцент върху вкусовите качества. Американски и японски сортове вече доказаха качествата си и бяха оценени от консуматорите. 

По време на срещата е била обсъдена и темата за опазването на околната среда и здравето на потребителите. Французите смятат да продължат да сертифицират производството си като екосъобразно. 

Понастоящем Франция е третият по големина производител на сливи в Европа. В страната успешно се работи с нови сортове, а 25% от продукцията идва от регион Окситания.