Необичайно топлата зима в Западна Европа създава предпоставки за добра реколта от пшеница през 2015 година, след като беше избегната опасността от измръзване на посевите, съобщи Agri.eu.
 
Все още са възможни щети от измръзване, но с всеки изминал ден те намаляват. Условията към момента говорят за добра реколта, при благоприятни условия през пролетта и лятото, коментира германски анализатор.
 
Най-големият производител и износител на пшеница в ЕС – Франция е на път към поредната силна година в производството на пшеница. Около 91% от френската мека пшеница е в добро или отлично състояние към 9 март, в сравнение със 75% преди година и това е най-високата оценка на този етап през последните пет години, категорични са експертите от FranceAgriMer. 
 
Според френската консултантска агрокомпания ODA очакванията за добив от реколта 2015 са около 37,5 млн. тона, при прогнози на Strategie Grains – около 37,4 млн. тона. Площите, засети с мека пшеница във Франция са 5.1 млн. хектара или с 2,6% повече спраямо миналата година, според FranceAgriMer. 
 
Площта, засята със зимната пшеница в Германия за 2015 г. се увеличава с 2.8% до 3.24 милиона хектара. Що се отнася до третия по големина производител в ЕС, "Великобритания търси добър от юг на север," каза Гай Gagen, главен обработваема съветник на Националната фермерите съюз.
 
Ситуацията изглежда добре и на цялата територия на третият по големина производител на пшеница в ЕС – Великобритания, според Guy Gagen от Националния фермерски съюз. Въпреки това, площите с пшеница в Англия и Уелс са намалели с около 7% за година – до 1.69 млн. хектара. 
 
В Полша, четвъртият най-голям производител, зимната пшеница е в добро до много добро състояние в повечето райони на страната, според анализатора Sparks Polska. Полските фермери имаха възможност да засеят зимна пшеница в най-подходящото време и кореновите системи са силно развити. Sparks Polska оценява площите с пшеница повишени с 2% в сравнение с миналата година, като достигат до 2,38 милиона хектара. 
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!