53,1 млрд. евро са заделени за развитие на европейското земеделие през 2022 г. по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП). Неформалното политическо споразумение е постигнато от Европейския парламент (ЕП) и Съвета на Европейския съюз, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

По отношение на годишния бюджет на ЕС за 2022 г. споразумението е за поети задължения в размер на 169,5 млрд. евро и за плащания от 170,6 млрд. евро. Неговото официално гласуване в пленарна зала е планирано за 24 ноември 2021 г.

Бюджет на ЕС за 2022 г. в милиони евро

Успоредно с годишния бюджет за 2022 г. държавите от ЕС ще продължават да разчитат на подкрепа от инструмента за възстановяване NextGenerationEU, в основата на който стои Механизмът за възстановяване и устойчивост.

Комисията вече даде положителни оценки на плановете за възстановяване и устойчивост на 22 държави членки. Впоследствие Съветът одобри всяка от тези оценки. Досега Комисията е отпуснала 52,3 млрд. евро под формата на плащания по предварително финансиране на 17 държави членки.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg