Както е тръгнало, сигурно пак ще има фермерски протести, защото сега през януари месец да ни намаляват цените на млякото, никога не е било.Това заяви в интервю за Фермер.БГ животновъдът Филип Малев от сливенското село Самуилово:
 
Господин Малев, като един от големите животновъди в региона на Сливен, кажете ни, какви са актуалните въпроси, които вълнуват говедовъдите в момента?
На първо място е цената на млякото и на второ място цената на фуражите.
 
Миналата година имаше протести заради цената на млякото. Има ли някакво покачване в последните месеци?
Няма покачване, даже има понижение. Както е тръгнало, сигурно пак ще има протести, защото сега през януари месец да ни намаляват цените на млякото, това никога не е било.
 
Каква е изкупната цена на литър мляко в момента?
Движи се близо до 60-65 стотинки. А при по-малките фермери цената е още по-ниска - поне с 10 ст. по-надолу.
 
Казахте и фуражите, има ли поскъпване на фуражите?
Не, няма, но това са важните показатели за нас – цената на млякото и цената на фуражите. Оттам формираме себестойността на млякото и цената на млякото.
 
През последните години животновъдството получава европейски субсидии и държавна подкрепа, те не могат ли да компенсират кризисния пазар на млякото?
Въпросът не е само да го компенсират, да излезем примерно на нула. Нали трябва да остане нещо и за надница? Засега с тези компенсации по моите сметки, излизаме на нулата. Не губим, не печелим. Но ако продължават да намаляват цените, защото са започнали от януари месец и един Господ знае до каква минимална цена ще я доведат, тогава сигурно пак ще излязат на протест колегите. 
 
Не е ли възможност вие да не зависите от изкупната цена на млякото, като инвестирате и по линия на еврофондовете, като произвеждате крайна продукция?
Възможно е, но това не е за всеки фермер, защото да произвеждеш крайна продукция, в случая сирена, това значи да си мениджираш пазара, да знаеш къде и какво искаш, да направиш още едно производство, което не е лесно и изисква големи финанси. Това е много за нас. Ние докато се адаптираме, да влзем в този пазар, докато заработи на пълни обороти и да носи някакви печалба, през това време може да глътнем вода.
 
Кои са основните причини, според Вас, за ниските изкупни цени на млякото, само свръхпредлагането или вноса на млечни продукти от чужбина?
Не е тайна за никого, нито за управляващите, нито за колегите, че има силен внос на млека от източноевропейските страни. Тяхното мляко е по-евтино от нашето, не знам защо. Докарват го тук на по-ниска цена от нашата и то не голяма разлика, но примерно, ако с 4-5 ст. е по-ниска цената, нашите преработватели се преориентират веднага към внос. Това нещо трябва да го има предвид държавата и да вземат някакви мерки против него, защото това ще убие нашето производство, а това не е добре. Така ще се ликвидира животновъдството по някакъв начин. След това ще останат на европейския пазар само на източноевропейското мляко, утре ще вдигнат цените и тогава какво ще правят? Трябва да дават пари наново да купуваме крави.
 
Официалната статистика на МЗХ за миналата година констатира, че има увеличение на броя животни в България?
Да, така е. Има увеличение на броя на животните в България, но продукцията трябва да се преработва и да се пласира на пазара. Има достатъчно мляко в държавата ни, трябва да намалят вноса, за да не убива нашето производство.
 
По отношение на изхранването на животните, Вие имате собствен фуражен цех, а по отношение на пасищата имате ли проблеми?
Ние в нашия район тук нямамеш свободни земи и нямаме и пасища. Нашите пасища са много маломерни, те са за по-дребните фермери. Няма как да се възползваме от регламента за пасищата.
 
По линия на новата Програма за развитие на селските райони животновъдите могат да кандидатстват с инвестиционни проекти. Смятате ли, че имат добри възможности за получаване на европейско финансиране?
Аз мисля, че нашият район – Сливенският е крайно необлагодетелстван в участието му в европейските програми заради това, че ние се водим тук градска община, ние губим много, не можем да направим минимума от точки и не можем да се класираме.
 
Много фермери споделят, че имат сериозни проблеми с наемането на работниците във фермите, при Вас как е положението?
При мен такъв проблем няма, защото нашето село има много жители и работна ръка има достатъчно.