Традиционният фестивал на ягодата тази година няма да се проведе. Това обясни кметът на девинското село Осиково Велин Палигоров пред Фокус. В Осиково от близо четвърт век голяма част от хората се занимават с отглеждането на ягоди и това е единственото село в Смолянска област, където ягодопроизводството е основен поминък. По този повод в селото от 2011 г. се организира Фестивал на ягодата.

 

„Фестивалът изисква сериозна организация и трябват много средства за него, в предходни години сме правили, но имахме и спонсори, а с всяка изминала година спонсорите намаляват”, обясни Палигоров и допълни, че и от общините не се отпускат средства за такива дейности. 

 

Фестивал няма да има, но по време на празника на селото (12-ти и 13-ти август) съвсем в стила на събитието, ще се наградят най-добрите производители на ягоди в Осиково с грамоти.

 

„Не знам поради какви причини тази година на тези дати в нашата община четири селища ще празнуваме по едно и също време. Освен нас, които традиционно правим празника си по средата на август, ще празнуват още Девин, Лясково и Чуреково”, посочи кметът.

 

По думите на Палигоров и тази година, вкусният плод, с който осиковци се гордеят няма да бъде забравен или пренебрегнат, защото ще бъде част от празника на селото.