Организаторите на фермерски пазари и изложения от цялата страна са възмутени от заповедта на Българската агенция по безопасност на храните във връзка с разпространението на птичи грип в страната, с която се застрашава поминъкът на хиляди малки родни производители. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)


Според тях тази заповед обслужва лобистки интереси на големи производители на храни и обрича на фалити много малки бизнеси. 

10 години организираме фермерски пазари въпреки средата, в която работим, въпреки държавата и общините и въпреки институциите. Всичко, което сме постигнали, е резултат от една безкрайна борба. През 2023 г., след 10 години опит в организиране на фермерски пазари, ние все още трябва да доказваме и обясняваме защо е нужно да има пазари за производители“, коментира за Агри.БГ Ралица Касимова от кооперация „Хранкооп - София”, организатор на фермерски пазари в София и други места в страната. 

Огромният проблем с тази заповед е, че не е посочен нито териториален обхват, нито срок. С лека ръка се зачерква поминъкът на хиляди производители в страната без нито дума как тези хора се предполага да реализират произведената продукция и как ще бъдат компенсирани, в случай че заповедта е безсрочна, става ясно от думите й. 

Тя припомни, че все още е в сила забраната от юли 2019 г. за предлагане на свинско месо и продукти от него по фермерските пазари. "Не е отменена, не желаят да я отменят и всяка седмица инспектори на БАБХ посещават фермерските пазари под предлог, че идват да проверят дали се предлага свинско месо", каза още Касимова. 

"Тези заболявания вървят изцяло по индустриалните ферми, където животните живеят в недобри условия и развиват различни болести. На тях им се дават антибиотици с храната, защото ако се разболее едно пиле - пламва цялото стопанство и това се прехвърля върху нас, където за десет години не е имало нито един случай на болести по животните", категорична е тя. 

Фермерските пазари и изложения се утвърдиха като устойчива практика в редица региони на страната. Тези събития са важна, а в някои случаи и единствена възможност за реализация на мнозина производители в страната, казват още от „Български фермерски пазари“. 

От обединението са убедени, че животинските продукти, които произхождат от официално регистрирани производители със стриктно контролирано производство, са неправомерно и неаргументирано поставени в обхвата на текста на заповедта.