За първи път през последните години продажбите на антибиотици за селскостопански животни в САЩ намаляват. Спрямо 2009 г. понижението е с 10%.
 
 
Това показва най-новият отчет на американската Агенция за контрол на храните и лекарствата, публикуван наскоро, който се основава на данни за 2015-2016 г. 
 
Агенцията следи продажбите на антибиотици за селското стопанство от 2009 г. и независимо от забелязаното намаление търговията с тези медикаменти през 2016 г. е на по-високо равнище, отколкото в началото на наблюденията, съобщи modernfarmer.com.
 
Данните очертават подобрение, макар че положението е далече от идеалното. От една страна, отчетът на агенцията дава информация за обема на продажбите, а не за реалното използване на антибиотиците. От друга, не е ясно как е ясно каква е ситуацията по сектори – например в свиневъдството, птицевъдството и при отглеждането на едър рогат добитък.
 
 
Използването на антибиотици в селското стопанство, особено добавянето им в храната на здрави животни, се превърна в тема на остри дискусии между специалистите и сред населението през последното десетилетие.
 
Проблемът е, че бактериите изумително бързо се приспособяват към препаратите, предназначени за борба с тях.
 
През последните десетилетия аграрното министерство на САЩ не е въвеждало ограничения върху използването на антибиотици за профилактика на заболявания в стопанствата. Прилагането им позволява животните да не боледуват и бързо да растат. Но прекомерната употреба на антибиотици води до появата на супер силни бактерии и до все по-широка употреба на медикаментите.
 
Центърът за контрол и профилактика на заболяванията отчита, че всяка година 23 000 животни в САЩ умират заради бактерии, които са устойчиви на лекарствата.
 
Много учени се опитват да привлекат вниманието на обществото към този проблем. През тази година Световната здравна организация (СЗО) публикува обширен доклад, като настоя фермерите напълно да спрат да дават антибиотици на здравите животни.