От днес, 1 февруари 2014 г., за подаване на справките-декларации и дневниците по ДДС се използва нов формат на файловете, а двете осигурителни декларации – образец № 1 и образец № 6, трябва да се подават едновременно, напомнят от НАП. Това се налага заради промените в данъчно-осигурителното законодателство, които влязоха в сила от началото на 2014 г.

 

На интернет страницата на Агенцията са качени двата софтуера - за генериране на новите ДДС документи, както и обновената версия на програмен продукт за генериране на данни за декларации образец № 1, образец № 3 и образец № 6 с добавена възможност за генериране на декларации за 2014 година. Разработчиците на счетоводен и ДДС софтуер са информирани за промените още през декември на миналата година.

 

Форматът и структурата на файловете на отчетните регистри и справките-декларации по ЗДДС се промени заради въвеждането на специалния режим за касова отчетност на ДДС и режима за обратно начисляване на данъка от зърнопроизводителите. Измененият файлов формат е валиден при подаване на ДДС документи за периоди, както от януари 2014 г., така и за предишни периоди, подавани след 1 февруари 2014 г. Изискването за едновременно подаване на осигурителните декларации образец № 1 и образец № 6 се отнася за декларациите, които ще се подават за периоди от 01. 01. 2014 г.

 

Повече информация за промените, както и помощ при попълване на декларациите, може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор. Заради промените Информационният център на НАП ще работи извънредно в събота и неделя (1 и 2 февруари) от 10,00 ч. до 15,00 ч.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!