Направени са определените разчети и са подадени в Европейската комисия (ЕК). Имаме готовност в момента, в който дойде отговор от ЕК, да можем да платим средствата по Covid-19 мерките веднага. Това каза зам.-министър Явор Гечев по време на уебинар на Агри.БГ на тема „CAP4US уебинар: Стратегическият план на България за новата ОСП“.

 Коментар на читатели: Изкупни цени на млякото

“В момента, в който имаме имаме отговор от ЕК, парите ще са по сметките на фермерите. Разбира се, очакваме това да стане много преди Нова година”, каза Гечев.

Още едно плащане очакват земеделските стопани, а именно по Схема за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3).

“В момента съм внесъл доклад към министъра. Този петък (15 октомври - бел.а.) ще имаме заседание на Управителния съвет на ДФЗ. На него разполагаемите средства ще бъдат гласувани и ще се постъпи към тяхното разплащане”, обясни зам.-министърът.

Отново Стратегическия план на България, Гечев е оптимист, че до Нова година страната ни ще има входиран документ в ЕК.

“На ТРГ (14 октомври - бел.а.) ще покажем целия Първи стълб с мерките, които ще прилагаме. Те са обсъдени с ЕК, като по всички мерки са отстранени т.нар препоръки на Комисията. Обсъдили сме нещата включително и с Министерството на екологията. Имаме и много малко забележки от сектора.

До края на този месец ще имаме драфт по отношение на екологичните компоненти по Втори стълб. Пишем и непретенциозна стратегия за лозята и виното. Почти сме завършили стратегия за розата, подготвяме и интервенция по различните параметри за розопроизводството. Всичко върви максимално бързо”, заключи Явор Гечев. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg