Фермерите, които са закупили и отглеждат добитък от редки породи, гo застраховат от кражби или нападения от хищници. В много случаи стопаните получават пари за закупуването на редките породи от европейските фондове, но често животните биват нападнати от хищници и така фермерите губят парите.


За да бъдат компенсирани поне частично, животновъдите застраховат добитъка си и ако нещо се случи с него, те получават обезщетения. Застрахователи отчитат нарастване на сключените подобни застраховки. Оказва се обаче, че не винаги компаниите изплащат средства на стопаните, загубили животните си.


Такъв например е случаят, за който Фермер.БГ вчера ви информира, при който край село Две тополи мечки стръвници изядоха 11 крави от рядката порода Родопско късорого говедо. Животните са купени с пари от ЕС по програма САПАРД, а фермерите взимат субсидии от 430 евро на година за отглеждането на едно животно. В този случай обаче застрахователите не са обезщетили фермерите, защото не са намерили нищо друго освен кости от животните, което не доказвало, че точно тези са породистите говеда.

По тематат четете още:

Мечки изядоха крави от породата Родопско късорого говедо, закуени по САПАРД