Пазарът на земеделска земя се свива и очаквам в близко време цените да тръгнат надолу, заяви Александър Александров, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите, цитиран от радио Фокус. “Причината е, че поради ниските изкупни цени на земеделската продукция ползвателите на земеделска земя не разполагат със същия финансов ресурс, който са имали през предишните години.

 

Това е основание да мислим, че пазарът на земеделска земя би слязъл на по-ниско стъпало като ценови равнища”, обясни Александров. Цената на земеделската земя в момента е два-три по-висока в Добруджа, Плевенско и Русенско в сравнение със земята във Видинска област. В зависимост от местоположението и категорията на земята, цените в област Видин са около 400-550 лева.

 

„Мисля, че към настоящия етап това е една справедлива пазарна цена на това, което се търгува на земеделския пазар. Но нямам убеденост, че в следващите месеци това равнище ще се запази, тъй като това струва пари и купувачът трябва да ги има и да е готов да ги плати”, коментира производителят. По отношение на изтичащата в края на годината забрана за продажба на земеделска земя на чужденци, Александър Александров припомня, че Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) има общо становище.

 

То е за продължаване на мораториума, макар че, според него, една голяма част от тези, които са искали да купят земи в България, вече са го сторили с подставени лица. В област Видин преди 1-2 години е направен такъв опит с китайско дружество в района на Бойница. „Идеята беше първоначално наем и аренда с потенциал за трайно настаняване в региона, но поради една или друга причина нещата се провалиха”, коментира производителят.

 

На пръв поглед земята е раздробена, но и на чужденците, и на българите, които я ползват, е ясно, че тя няма как да е в комасиран вид, след като земеразделянето е изработено така, каза още Александър Александров. По думите му, производителите се опитват да комасират земята по естествен път, окрупнявайки съседни парцели. „Мисля, че това до известна степен поддържаше до момента едни относително високи цени на земята”, добави земеделският производител.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!