Още в първите дни на новата власт млекопроизводители излизат на протест. Целта, според ораганизатора д-р Георги Георгиев, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Ямболска област, е „да бъдем чути и да запознаем обществеността и новото правителство с нашите проблеми“. Протестът на фермерите е насрочен за 12 ноември (сряда), като те подготвят блокада на пътя за ГКПП Лесово.
 
„Мобилизираме целия наличен потенциал, т.е. всички животновъди и млекопроизводители от Ямболска област. Ще се включат не само членове на асоциацията, но и стопани от областта, засегнати от проблема, заради който излизаме, а той е следният- все по ниската цена на изкупваемо литър сурово мляко- овче и краве. Цената беше около 0,80 лв., а сега вече е 0,50 лв., като има тенденция й да слезе още надолу. Това е недопустимо! Нашите фермери не могат да оцеляват при тези условия. Те не могат да получават печалба от своята продукция и в момента са на ръба на оцеляването. Както се казва- ножът е опрял до кокала“, обясни д-р Георги Георгиев.
 
Животновъдите ще настояват за гарантирана целогодишна цена на изкупваемото сурово мляко, за да могат фермерите да работят по-спокойно, да инвестират и създават работна ръка. 
 
„Не е тайна, че сега се внасят на нашия пазар много млечни продукти както и мляко от ЕС на дъмпингови цени, а за качеството няма да говорим. Къде остава българското, родно производство?! Смея да твърдя, че Ямболският регион е един от най-силните по единица изкупено мляко на глава от населението и произвеждаме едно от най-качественото мляко в страната. За това протестът ще тръгне от тук, от Ямбол и се надяваме да се разрасне и да направим по-мащабен протест“, коментира д-р Георгиев.
 
Фермерите предвиждат да подготвят протестна декларация, която ще връчат на министър-председателя, който да заложи исканията като приоритетни в работата на новото правителство. 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!