Всичко е на 100% унищожено, на всички хора, на цялото землище. Отглеждам над 3 хил. дка слънчоглед, всичко е тотално поразено. Имам още толкова царевица, съсипани са и житата, жалва се пред Фермер.БГ производителят Йордан Нанков, след като опустошителна градушка смаза посевите и надеждите за реколта на стопаните от Централна Северна България, като най-страшно е положението в плевенското село Българене.
 
„За овошки и зеленчуци да не говорим. Всичко е на земята. И самото село, и декарите, които се обработват. Обещават ни de minimis, и какво от това. Те ще ни дадат по 2 лв., а ние сме дали по 100 лв. Това е капка в морето“, коментира ситуацията стопанинът. 
 

Производителите в райони често са подложени на смазващи градушки

 

„Миналата година също ни засегна. Има път на тези градоносни облаци в нашия район, който обаче не е в обхвата на ракетите“, коментира Нанков, който се занимава със земеделие от 12 години и тази година за първи път не застрахова площите си.
 
снимка: plevenzapleven.bg
 
„Нищо не сме застраховали, защото не плащат. Миналата година дадохме 30 хил. лв. Застраховахме да ни платят по 60 лв. на декар, а те ни платиха по 6–8 лв. Всички в района спряхме да застраховаме“, твърди Нанков.
 
Неговият колега Светослав Минчев – председател на кооперация в близкото село Обнова, също коментира ситуацията.
 
„За момента при мен няма поражения. Все още не мога да отида. То има толкова кал. Но мои колеги в Българево казват, че цели блокове по полето са пострадали“, каза Минчев, чиято кооперацията обработва 17 500 дка земя.
 
Стопаните от Ловешко също са пощадени от градушките, каза областният управител Ваня Събчева за Агенция „Фокус“. Тя поясни, че ледените късове са засегнали съвсем малки локации. Няма повод за притеснение и за нивата на реките, които са под критичните. Валежите в града през изминалото денонощие са били 18,9 л на кв. м, като най-много е валяло в Ябланица, допълни тя.