Агрономите са неизменна част от всяко стопанство, ако искате то да бъде рентабилно. Продължаваме темата с едно по-различно мнение на младия земеделски производител от Тервел – Адриан Николов.
 
 
„Аз нямам постоянно нает агроном в моето стопанство. Разбирам нуждата от това, но се опитвам да се уча сам и да разбирам от какво имат нужда растенията при различни ситуации“, каза за Фермер.БГ производителят, който заедно със своето семейство отглежда общо 60 дка с розов домат, корнишони и дини.
 
Непрестанно се говори как до 2050 г. жителите на планетата ще се увеличат главоломно и ще достигнат около 9 млрд. С това и производството на храна ще скочи с около 70%. Именно тук идва и мисията на агрономите – да се грижат за реколтата на стопаните, за да бъде тя по-успешна. 
 
„Непрекъснато общувам с различни производители, уча се от тях. Отделно мой приятел разполага с един възрастен агроном, който е жива енциклопедия. От него също се уча, за мен е чест. Ползвам и интернет, откъдето намирам полезни съвети, добри практики и иновации, които да прилагам в стопанството си. За мен обаче най-важното е аз самият да разбирам от какво се нуждаят моите култури“, добави Николов.