Над 60 изложители в областта на животновъдството представиха различни породи животни и продуктите, които се добиват от тях на първото изложение за животни „Фермер Експо Раковски 2017“, което се проведе през уикенда, организирано от „Фермерско мляко“ ООД,  с подкрепата на с подкрепата на министерството на земеделието, храните и горите, община Раковски и Националния съюз на говедовъдите в България.
 
 
„За първи път в най-животновъдния район на България – Пловдивска област, се провежда такова изложение. Нека всички заедно да направим нещо интересно и най-вече полезно за нашите фермери“, каза Рангел Матански, управител на „Фермерско мляко“ ООД. 
На откриването присъства и зам.-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева. 
 
„Родните фермери са доказали уменията си и заемат важно място в икономическия сектор. Показателно в това отношение е, че българското кисело мляко, сирене и кашкавал, както и месни продукти са се утвърдили сред водещите направления в нашето производството“, каза Василева преди да пререже лентата на изложението, заедно с Рангел Матански. 
 
 
Посетителите имаха възможност да разгледат различни породи крави, овце, кози, биволи, коне  и кучета, разположени в 26 бокса. 
„Постарахме се да покажем продуктивните породи животни.
 
Тези, които дават млякото, месото и които изхранват хората. От друга страна показахме и продуктите, които се произвеждат от тези животни. Трябва да имаме сериозно животновъдство, за да можем ние, фермерите в България, да получаваме справедливи доходи“, каза Матански.
 
 
Само овцете бяха разположени в 13 бокса. 
„Тези колеги, които се занимават с овцевъдство имат по-голямо желание да покажат какво са постигнали. Това за мен беше изненада. Постарахме се наистина да покажем голямата палитра от породи и животни, които се отглеждат в България.
 
И единственото, което ни ограничи беше това, че ние разполагахме с 26 бокса, а реално можеше и повече“, добави Матански и категорично заяви, че на следващото изложение животните ще бъдат повече. 
 
Показаните породи овце бяха „Ил дьо Франс“, „Аваси“, „Мутон Шароле“, „Тънкорунна“ и „Лакон“. 
Козите бяха „Българска бяла млечна“ и „Тогенбурска“, а говедата – „Абърдийн Ангус“, „Херефорд“, „Сиво родопско говедо“, „Холщайн“, „Джерсей“ и „Българска черно-шарена“. Биволите пък бяха представени с от изключително млечната нашенска порода „Българска Мурра“. 
 
Освен животните на изложението можеше да се опитат вкусни храни, произведени от родни фермери. 
Наред с мляко, сирене, кашкавал и месо, имаше и византийски имперски хляб по рецепта от 7 век.
Фермери от Родопите показаха как в техния край се бие масло, а в модулна мандра беше демонстриран процесът, при който се прави кашкавал.
 
 
За доброто настроение на гостите на първото изложение в Раковски се погрижиха танцьорите от фолклорната група  „Слав Бойкин“, групата за народни танци „Китка” и театралната трупа при читалище „Св. св. Кирил и Методий“ – Раковски.