Желанието да се развива в България е мотивацията на 32 годишната Теодора Вълова, да управлява и да се грижи за семейната ферма в плевенското село Писарово, вярвайки, че в България може да има качествено животновъдство на високо ниво.
 
 
„Започнахме през 2012 година с 50 овце, сега животните ни са над 1000 от породите Асаф, Аваси и Плевенска черноглава“, разказва Теодора и допълва „Аз съм израснала в това село, дядо ми винаги е гледал овце, това беше неговата страст, която предаде и на нас. Още помня вкуса на хубавото сирене и мляко“.
 
Подтикната от любовта към животните започва устремена да развива овцефермата. Теодора заедно със своето семейството избират нелекия път – да правят бизнес в животновъдството, предприемаческият им дух и новите технологии им помагат да се справят успешно.
 
„Предизвикателствата са много, трудностите също, животновъдството не е лека работа. Има и моменти на отчаяние, но стремежът за развитие и резултатите, които вече са налице ме карат да продължавам напред“, каза Теодора.
 
В овцефермата на семейство Вълови всичко, което се изкара, се инвестира – и от субсидии, и от кредитите. Те сами произвеждат фуражите - силажа и сенажа. Целта им е да подобрят условията и начина на оглеждане на животните, както и да механизират почти всички процеси.
 
„За първи път кандидатствахме по програма през 2015 по подмярка 4.1 за модернизация, одобриха ни и изградихме много модерна доилната зала Delaval SG 2x12,  с помещение за съхранение на млякото“, спомня си фермерът.
 
 
Мотивирана, Теодора вече мисли за надграждане на доилната зала с още 2х12, защото плюсовете на тази система за доене са много.
 
„Сега доим цялото стадо за около два часа. Животните са много по-спокойни, на доячите вече не им се налага да ги дърпат и викат по тях, само като чуят зареждането на  хранилките, сами тръгват към доилната. Процесът е много по-бърз, а след внедряването на доилната инсталация, повишихме млечната производителност с около 25 %“, коментира тя.
 
Внедрената доилна инсталация за овце и кози е с най-новата конструкция на DeLaval и първата в България, а доилната сграда е оборудвана с ветрозащитни щори. Всяко доилно място разполага с индивидуален доилен апарат и затова няма нужда от изчакване. След издояването - до последна капка мляко, доилният апарат се отделя автоматично. За всяко доилно място има индивидуален електронен млекомер, който показва количеството суровина, потокът на млякото по време на доенето, както и времето, за което е издоено. Охладителният танк освен, че охлажда по-бързо суровото мляко за времето, в което е бактерицидната фаза, има и вградена миеща система, гарантираща неговата  хигиена.
 
 
Теодора Вълова високо оценя работата на фирма Агритоп за поддържането на техниката и доилната зала. Тя работи с новия търговско-сервизен център на фирмата в град Долни Дъбник.
 
„Изключително доволна съм от съвместната ни работа с Агритоп, бързата им реакция, навременното обслужване и осигуряване на резервни части и консумативи. Наскоро имахме проблем с токов удар, беше късно вечерта, сервизният им екип пристигна във фермата за 20 минути и проблемът беше отстранен. В лицето на Агритоп открихме правилния партньор“, категорична е Теодора.
 
Стремежът на семейство Вълови е подобряване на млечността на животните (тази година закупуват и кочове Лакон), а мечтата на младият овцевъд е затваряне на цикъла с малка семейна мандра за сирене и мляко. 
 
 
Дали заради младостта си или заради амбициозния си характер, Теодора не спира да планира и да чертае планове за увеличаване на стадото с млечни породи, изграждане на нови обори и още модернизации, за да осъществи идеята си за устойчив бизнес.
 
„Работи се здраво, 365 дни - 24 часа в денонощие“, казва Теодора. А на въпроса „Защо?“ Теодора ни отговори убедително: „Защото вярвам, че има бъдеще в животновъдството, навсякъде има рискове, но ако не рискуваш не печелиш“, допълва тя.
 
Успехите за Теодора и семейството й не спират, инвестициите в овцефермата и постоянното им надграждане беше оценен в конкурса “Европейска награда за млади фермери”, организиран от евродепутатът Владимир Уручев и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Теодора бе една от номинираните в националната надпревара. Теодора Вълова спечели отличието „Най-устойчив проект“. Предстои й посещение на финала за Европейската награда, който ще се проведе в Брюксел, като един от делегатите на Конгреса на младите фермери. 
 
 
Повече информация за продуктите на фирма Агритоп може да откриете на интернет адрес: www.agritop.bg и телефон: 02 / 971 26 20.