Европейската комисия (ЕК) иска правомощия да събира и да публикува в данни за изкупните цени на селскостопанската продукция в ключови производства на аграрния сектор в страните членки, за да увеличи прозрачността по хранителната верига.

Официално: Мандрите изкупуват по-малко краве мляко

Както Агри.БГ писа, идеята е обобщени данни за изкупните цени по държави да станат публично достъпни на портала за данни за селскостопанските храни и в обсерваториите на пазара на ЕС.

По този начин за всяка страна ще стане ясно например с колко се оскъпяват доматите или черешите от полето до потребителя и какъв дял от крайната цена се пада на фермера.

За да бъде прието предложението на Комисията, е необходима промяна в Регламента за нотифицирането на данни към ЕК.

На 22 май започна обществено обсъждане на проекта (достъпен само на английски език), като срокът за внасяне на становища от гражданите и организациите изтича на 19 юни.

„Повишаването на прозрачността на пазара ще позволи равен достъп и по-голяма яснота относно ценовата информация, което ще направи веригата по-справедлива и по-добре балансирана“, коментира днес българското министерство на земеделието.

Оттам обясниха, че макар да има голямо количество информация за селскостопанските пазари - цени, обеми на производство, запаси и други, почти няма пазарна информация за ключовите отношения между фермерите от една страна и преработвателите и търговците от друга. 

Аграрното министерство: „Тази асиметрия поставя земеделските стопани в значително неблагоприятно положение на пазара и подкопава доверието в справедливата търговия.“ 

Предложените мерки обхващат секторите месо, яйца, млечни продукти, плодове и зеленчуци, полски култури, захар и зехтин. Те се основават на съществуващите системи за събиране и докладване на данни. 

„След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между производителите, ЕК представи третия елемент за подобряване на справедливостта във веригата за предлагане на храни чрез въвеждане на по-голяма прозрачност на цените по цялата верига“, допълни министерството.

Разликите в изкупните и крайните продажни цени могат да предоставят информация за посредническите разходи - като транспорт, застраховка, съхранение и други, между продавача и купувача. По-голямата прозрачност може да подобри бизнес решения и да подобри доверието в ценообразуването по веригата, смятат в аграрното ведомство.

Обществените консултации по проекта на регламент на ЕК за увеличаване прозрачността на цените във веригата за предлагане на храни са достъпни на този адрес.