Максимум 60% компенсации от Европейската комисия ще получат българските фермери заради случаите на шап в страната. Това е коментирал говорителят на Европейската комисия по въпросите на здравеопазването Фредерик Венсан. Шап е болестта, за която фермерите получават най-високи компенсации според регламента на Евросъюза.

Дават се обаче най-много 60%. Венсан посочва, че все още няма окончателно решение какво ще бъде нивото на компенсация за България, но европейските средства ще бъдат най-много 60%. По повод думите на министър Мирослав Найденов, че стопаните, чиито животни ще бъдат унищожени ще бъдат компенсирани на 100%, Фредерик Венсан посочи: „ Не знам какво ви казват българските институции, но ви казвам какви компенсации ще дойдат от европейски пари, разпоредени по европейските правила. Това са 60 % връщане на разходите от загубата на фермерите”.

На въпроса кога Европейската комисия ще премахне наложените заради случаите на шап в България регулации, говорителят на Европейската комисия по здравеопазване отговори, че към момента такъв отговор не може да бъде даден. Той допълни, че от ЕК разговарят с българските институции всеки ден, много често, за да определят какво се е случило.