Постигнахме сериозен прогрес, но има доста работа за вършене. Оформянето на бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европа след 2020 е топ приоритет за нас. Това каза румънският земеделски министър Петре Даея, който председателства Съвет на министрите, проведен вчера в Брюксел. 
 
 
Съветът проведе публично обсъждане на мненията на министрите от страните-членки за бъдещето на ОСП, като беше обърнато по-специолно внимание на стратегическите планове и организацията на общите пазарни регулации. Министрите коментираха текстовете, съобщават от пресофиса на Съвета на Европа.  
 
Въпреки че България все още стратегия за биоикономика и в средата на февруари министър Румен Порожанов обяви, че ще е готова „до месец-два“, на европейско ниво вече се мисли за подновяване на стария план в тази насока. 
 
„Трябва да осмислим наново подхода си за производство на храна и енергия, ако искаме да се справим по най-добрия начин с предизвикателството на промените в климата. Биоикономиката може да ни донесе последователни и ефективни решения за по-устойчиво и конкурентоспособно европейско земеделие“, посочи министър Даея. 
 
Снимка:European Union
 
Министрите на земеделието от Стария континент споделиха мнението си относно биоикономиката и коментираха различни добри практики, внедрени на национално и регионално ниво. Общото мнение е, че новостите трябва да се внедрят възможно най-скоро, за да се постигне максимален ефект и то максимално скоро.

Следете темата и на cap4us.fermer.bg