Евродепутати се обединиха против предложението на Европейската комисия страните членки сами да имат правото да решават за режима за отглеждане на ГМО култури. Членовете на Европейския парламент са загрижени, че предложеният проект не включва оценка на въздействието, а мерките може да не са съвместими с единния европйекси пазар или с правилата на Световната търговска организация (СТО) и че предложението за самостоятелно решение за отглеждане на ГМО може да се окаже неприложимо.

 

 "Няма оценка на въздействието около този проект, и ние вярваме, че това не е възможно най-доброто предложение", заяви Джовани Ла Виа, Председател на комисията по околна среда, който категорично препоръча отхвърлянето на проекта.

 

"Ние не виждаме никаква правна сигурност от това предложение и всичко е много неясно", заяви френският евродепутат Гийом Балас и добавя: "Друг важен момент е практичността на предложението. Налице е също сериозен проблем с идеята за "употреба", което е много неточен термин ", каза той.

 

"Изразяваме сериозна загриженост по отношение на това предложение и върху неговата несъвместимост с вътрешния европейски пазар и правилата на СТО", каза  от своя страна Марк Демесмекер, евродепутат от Белгия. "Ние също имаме сериозни съмнения относно предложението и моята група докладва за отхвърляне на предложението на Комисията", заяви той на докладчика.

 

"Много термини, използвани в предложението на Комисията са законно неопределени", каза германският евродепутат Гесине Майснер. "Твърде много се оставя на случайността, а това би могло да навреди на вътрешния пазар. Изпълнението на това предложение би било невъзможно. Ние трябва да го отхвърлим, но ако нищо не следва от Комисията, това не помага за решаване на проблема. Ние трябва да имаме ново, по-добро предложение, или бихме могли да излезем с контра-предложение ", каза тя.

 

"Съгласни сме, че трябва да се отхвърли това половинчато предложение на Европейската комисия, което е и напълно погрешно. Трябва да започнем отново и да намерим нов текст, който да гарантира, че ГМО не могат да бъдат разрешени, когато мнозинството от страните-членки са против тях ", заяви Лин Болайн, евродепутат от Ирландия.

 

"Това предложение просто не работи", каза Елеонора Еви, евродепутат от Италия. Съгласни сме да отхвърлим предложението, но трябва да предложим нов модел, който да е ефективен, добави тя. Френският евродепутат Мирей Дорнано пък отбеляза, че ново предложение по темата за ГМО трябва да е много предпазливо, предвид ситуацията със субсидирането в зърнопроизводството в цяла Европа и рискът да се допусне субсидиране на отглеждането на ГМО култури.

 

Комисията по околната среда ще гласува предложението за ГМО на 12-13 октомври. Документът ще бъде подложен на гласуване и от Парламента на пленарната сесия 26-29 октомври в Страсбург.

 


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!