Етикетите на биопродукти да включват информация какъв е произходът на сорта или посадъчния материал. За това призова евродепутатът от БСП Момчил Неков по време на обсъждане на регламента относно биопроизводството и етикетирането на биопродукти на заседание на Комисията за земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, което се състоя в Брюксел днес.

 

Неков, който е член на комисията заяви: "Имаме много качествени местни сортове, които са създадени и разработени тук. Смятам, че трябва да се въведе текст или емблема върху етикета на биопродукта, който да показва какъв е произходът на използвания посадъчен материал или сорт. Това ще бъде гарант за качество и ще спомогне за по-лесна идентификация на потребителите с дадените продукти. Тази стъпка ще бъде и стимул за нашите научни институти да продължат научната дейност в разработка на качествени европейски сортове. " Момчил Неков направи това предложение след срещите си с представители на българските научни институти и на производители по време на земеделското изложение в Пловдив АГРА 2015 по-рано този месец. „Българскияt домат" такъв, какъвто го познаваме, както и редица други български сортове изчезват. Затова евродепутатът-социалист ще работи в посока промоциране на родните сортове.

 

Относно регламента за биопроизводството Момчил Неков подчерта нуждата от гаранции, че проверките не трябва да бъдат занижавани, за да не пострада дълго граденият имидж на биопродуктите. Това е особено важен елемент в нововъведението „групово сертифициране", чиято цел е да се намали административната тежест върху новонавлизащите производители. Момчил Неков допълни, че „това е защитен механизъм както за останалите участници към този групов сертификат, така и за марката „био". Биоземеделието е един от приоритетите в работата на евродепутата  като член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!