Европейският съюз  отпуска над 160 млн. евро по програми за ликвидиране и мониторинг на болести по животните, и засилване на защитата на здравето на човека и животните, съобщи Agri.EU.

Като се има предвид сериозното въздействие, което огнищата на болести по животните могат да имат върху здравето на човека, обществото, икономиката и търговията, разпределението на съфинансирането от ЕС ще продължи да подпомага националните органи, за да въведат предпазни мерки, средства за наблюдение и ликвидиране на болести на национално и европейско равнище.

Общо 142 програми са избрани за финансиране от ЕС : туберкулоза по говедата (около 56 милиона евро ) ; трансмисивните спонгиформни енцефалопатии (около 42 милиона ) ; бяс ( 27,5 милиона евро ) ; салмонелоза (около 17,5 милиона евро) ; бруцелоза по говедата ( около 10 милиона евро) ; класическата чума по свинете ( 3 милиона евро ) ; птичи грип ( 2,5 милиона евро ) ; син език ( 1,5 милиона евро ) ; африканска чума по свинете и везикулозна болест по свинете в Италия (около 850,000 ) .

Съфинансирането от ЕС е довело до постоянно намаляване на броя на случаите на заболявания, като например салмонелоза (втората най-често засягаща хората болест) и трансмисивните спонгиформни енцефалопатии (заболяване, което засяга мозъка и нервната система на животните и хората ). През 2014 г. ЕС ще увеличи финансовата подкрепа за справяне Бяс (фатална болест, предавана от животни на хора) и ще продължи да финансира ваксинацията срещу бяс в съседните страни от Беларус, Украйна и Руската федерация.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!