Споразумението между Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ) и Националния съюз на кооперациите в България и Министерството на финансите, според което земеделските производители няма да бъдат задължени да слагат измервателни устройства на цистерните с гориво за селскостопански нужди носи както положителни, така и отрицателни последици, споделиха пред Фермер.БГ земеделци.

От 1 май 2013 г. всички данъчно задължени лица, доставчици или получатели по доставка на течни горива трябва да подават информация към НАП в деня на възникване на данъчното събитие, посредством електронна декларация с квалифициран електронен подпис.

Според земеделския производител Теодор Иванов, отчитането на гориво с електронен подпис в НАП е технология, която има бъдеще. Въпреки че в много от българските села няма достъп до интернет, тенденцията до 2015г. навсякъде в ЕС да има интернет покритие ще разреши този проблем, убеден е г-н Иванов.

Все по-увеличаващите се изисквания и препоръки към българските земеделци обаче, им създават излишно натоварване и допълнителна работа.

Не разбирам защо в обществото от известно време се е оформило едно такова мнение, че в земеделието се вършат големи злоупотреби, вие се сещате, че преди време искаха да свържем ведомствените бензиностанции със складове на гориво към НАП... А не знам какво се цели с изискването за електронно отчитане с декларация за всяка доставка на гориво в НАП. В много от селата вече има достъп до интернет, но в много все още няма такъв. Нашата фирма няма проблем да прави това, защото ние отговаряме на всички изисквания – имаме си електронен подпис, имаме интеренет в населеното място – за нас не е проблем да го направим, но ми се струва, че твърде много са регулаторните неща, които се изискват от нас. Тоест, ние отделяме по-малко време за реалния бизнес, реалните дейности на полето, а много повече да се отчитаме пред разни институции, сподели за Фермер.БГ г-н Йордан Койчев, представител на фирма Мура, гр. Лозенец.

Въпреки противоречивите мнения сред земеделците, е известно, че електронното отчитане на гориво, което ще влезе в сила от 1 май 2013г. ще спести на стопаните около 10-15 хил. лв за закупуване на измервателни уреди.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!