Агенцията за борба с градушките открива днес, 24 април, новия сезон с 8600 ракети, разположени на 199 площадки за изстрелване. Първите по-сериозни валежи от град се очакват тази седмица на 27-28 април.
 
 
Вече е започнала процедура по изграждане на нови ракетни площадки, които ще увеличат защитаваната територия с 3 млн. декара или с близо 18%. В момента ракетните площадки предпазват едва 17 млн. декара земеделски земи, съобщи пред БНР директорът на звеното Ваньо Славеев.
 
"Новите площадки са 63, като 50 от тях са за двата нови командни пункта на село Тъжа, Хасковско, а останалите 13 са за уплътняване на старите полигони", поясни Славеев. 
 
Очаква се след приемането на нов закон за борба с градушките защитата да обхване 90% от обработваемите земи. За разлика от други години, сега активният сезон ще започне без протестни акции, тъй като заплатите на служителите бяха увеличени с 10%.
 
 
"Въпреки това не е далеч времето, в което България ще остане без градозащита поради липса на специалисти, които искат да работят, защото възнагражденията в Агенцията са много ниски", предупреди Ваньо Славеев.