Рапицата и есенните зърнени култури в района на Бургас са в много добро състояние в сравнение със Северна България, каза Бистра Кесякова от Областна дирекция по безопасност на храните за Агенция Фокус.
 
Като положителен фактор експертът посочи по-ранната сеитба, която позволи на посевите да се възползват есенната влага и да започнат успешно братене. То вече приключва и те преминават във фаза на формиране на възли и вретенене.
 
Кесякова се надява на дъжд, който да подобри тяхното състояние и да ги накара да натрупат повече листна маса за изхранване на зърното. Дано само не се стигне до слани, които могат да предизвикат сериозни поражения, допълни тя. 
 
 
По думите на експерта овощните култури вече цъфтят, докато семковите видове все още са във фаза бутон. До няколко дни ще започне и техният цъфтеж, уверява тя. Условията за тях тази година са много добри. Липсват отрицателни температури, които да причинят измръзване.
 
Вече започна активният растително-защитен сезон, затова служителите на Агенцията по храните обхождат земеделските стопанства. Те им напомнят за мерките при третирането с препарати, заложени в Закона за пчеларството и в Наредба 13. Дава им се информация как да си подават уведомителните писма и в какви срокове.
 
Важно е стопаните да са наясно и при какви температури се извършват растителнозащитните мероприятия. Те трябва да уведомят пчеларите, за да могат да опазят пчелите от отравяне, припомни Кесякова.