Водещият производител на пестициди и ГМО Монсанто ще бъде съден пред Международния наказателен съд в Хага от няколко десетки екологични неправителствени и правозащитни организации. 
 
Природозащитниците ще представят пред съда доказателства за съпричастността на американската компания към престъпления срещу човечеството. Според тях от началото на ХХ век Монсанто е разработила редица токсини, които са причинили непоправими вреди на околната среда и здравето на населението на Земята, пише Infowars.
 
Сред тях, според природозащитниците, влизат полихлориран бифенил, който е устойчив органичен замърсител, който влияе на репродуктивната способност на хората и животните; химикалът  2,4,5 T, който е компонент на дефолианта „Agent Orange“, използван по време на Виетнамската война от  армията на САЩ, и причинява рак при хора и дефекти при раждане; Lasso, забранен за  използване хербицид в Европа; RoundUP - един от най-широко използваните хербициди в света, признат за канцерогенен от Световната здравна организация.
 
Обвинители ще станат правозащитни НПО и организации за защита правата на потребителите, в които влизат OCA, IFOAM International Organics, Regeneration International и още няколко десетки подобни организации.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!