Темата с кладенците я разискваме от около един месец със земеделския министър, тъй като искаме и на земеделците по някакъв начин да помогнем. На няколко пъти припомняхме сроковете, но не може да се отрече, че и коронавирусът е фактор, затова ще поискаме от парламента удължаване на срока за регистрация на кладенците, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в студиото на Нова телевизия.

Министърът: С 400 млн. лв. повече получава сектор „Земеделие“

По регламент до 27 ноември фирмите и гражданите, собственици на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др., трябваше да ги регистрират. Министър Димитров обаче обяви, че предвид пандемичната обстановка, е най-разумно срокът да бъде удължен, защото стопаните „дори и добронамерено да искаха да го регистрират, може да не могат“

„Няма нужда да го отлагаме с два-три, пет месеца, колкото е траел коронавирусът. По-добре да го отложим с една или две години, това разсъждаваме с министърката, което да даде възможност на хората да могат да го регистрират. Лошото е, че винаги се чака последния момент", коментира екоминистърът.

Той припомни, че проблемът с така наречените „селски кладенци“ се обсъжда и чака разрешение от поне десет години. На въпрос защо иска водомери в кладенците, министърът уточни, че не може да се прави бизнес и да се иска водата да е безплатна.

"Те се опитват покрай разрешението за кладенците да направят:"Аз имам кладенец уж за битови цели, ама го ползвам за бизнес". Това са до 10 кубика дневно не се заплаща и никога няма да се заплаща,останалите ще имат водомери, които ще се отчитат на годишна база, допълни Емил Димитров.

Свърши вече това с източванията на язовитите, категоричен бе екоминистърът и допълни: „Тази година на всички дадохме вода, включително на земеделците, независимо, че е трета година криза.“

Той припомни, че през настоящата година критични са били нивата на язовирите Дяково, Студена, Тича, Асеновец. „Сега е само един – Камчия. Язовирите Порой и Ахелой, които са земеделски, ще станат питейни. Това ще струва от 30 до 60 млн. лв.“, съобщи още министър Димитров.