За втори път държавите-членки на Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение при гласуването на забраната на трите широко използвани пестицида, свързани с причиняване на смърт на цели пчелни колонии. 

Европейската комисия взе решение временно да ограничи използването на трите най-широко използвани пестициди в света.

15 държави-членки днес са гласували в подкрепа на предложението на ЕК да се забрани употребата на неоникотиноиди, сочат данни на Ройтерс.

Фермер.БГ припомня, че Европейската комисия предложи забрана на пестицидите в края на януари тази година, след като Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) съобщи, че са открити остатъци от пестициди в цветен прашец и нектар на растения, лекувани с трите химикала. Това означава, че тези препарати трябва да се използват само за култури, които не са привлекателни за медоносните пчели, като захарно цвекло, като  абсолютно се изключва тяхното използване върху култури като царевица, рапица и слънчоглед.

На заседание на Постоянния комитет по хранителна верига и здравеопазване на животните в Брюксел на 13 и 14 март 2013 г. проект на регламент за забрана на използването на неонукленоидни пестициди не беше одобрен, тъй като 13 държави гласуваха „за“ забраната, 9 с „против“, а България, Германия, Великобритания и още две държави са се въздържали.


.

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!