Европейската комисия (ЕК) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще финансират съвместно заеми за млади земеделски производители на стойност 1 милиард евро, съобщиха от пресцентъра на ЕК.
 
 
Програмата, финансирана изцяло от ЕИБ, би трябвало да бъде подпомагана от банките участнички във всяка страна-членка и така потенциалната сума да достигне 2 милиарда евро.
 
Малко над една четвърт на молбите за заеми, подавани от младите земеделски производители в ЕС, се отхвърлят (27 на сто), спрямо 9 на сто за по-възрастните фермери, констатира ЕК. Комисията подчертава, че се опасява най-вече от това как ще се подновяват поколенията в земеделския свят. 
 
В категорията млад фермер влизат 11 на сто от общо 10,3 милиона земеделски стопани през 2016 година, сочат данни на Евростат (и 32 на сто са били на възраст над 65 години).
 
Значителен проблем е осигуряването на достъп за младите селскостопански производители до дългосрочни заеми при разумни лихви, подчерта еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.
 
Програмата ще се управлява на равнище държави членки от банки и лизингови компании, действащи в целия ЕС. Освен това програмата ще разгледа много от настоящите недостатъци, с които се сблъскват земеделските производители:
 
По-ниски лихвени проценти;
По-дълги периоди до 5 години за започване на погасяване на кредита;
По-дълги периоди за изплащане на целия заем (до 15 години);
Добавена е гъвкавост, в зависимост от условията, за да се реагира на нестабилността на цените в селскостопанския сектор, за да се гарантира, че земеделските стопани ще продължат да плащат заеми обратно. 
 
По тази схема във Франция предстои да бъдат въведени два пилотни кредита в размер на 275 млн. евро. Тези заеми са специално насочени към млади фермери и смекчаване на изменението на климата.