В Министерството на земеделието и храните (МЗХ) се провежда среща между министър Димитър Греков и ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Няколко са актуалните теми, по които настоявахме за среща с министър Греков, съобщиха пред репортер на Фермер. БГ преди началото на срещата от НАЗ. Основните въпроси, на които от асоциацията очакват да получат отговор от МЗХ, са свързани с кампания 2014.

 

„Един от основните проблеми е свързан с късното публикуване, постоянното изменение и поредното чакащо обнародване на Наредба 11 за агроекологичните плащания. Друга важна тема, която ще обсъдим, са схеми за преразпределително плащане, както опростената схема за малките земеделски стопанства, която трябва да стартира през 2015 г., но сега е времето, в което трябва да бъдат ясни детайли, за да се подготвим“, заяви Ангел Вукодинов, зам.-председател на НАЗ.

 

От ръководството на асоциацията са категорични, че и за двете схеми ще отстояват докрай настояването си да има реално действащ контролен механизъм в съответствие с регламент 1307, в който е посочено, че „държавата трябва да намери ефективни контролни механизми за предотвратяване на изкуственото деление на земеделски стопанства след октомври 2011 г. с цел облагодетелстване от схемите“. На срещата си с министър Греков от НАЗ ще искат конкретика относно ваучерите за гориво за земеделие, срокът за получаването на които трябваше да е 1 април.

 

„Още през есента на миналата година ние обявихме, че схемата за ваучери за горива няма да е ефективна. Тя е недостатъчно справедлива, тромава, бюрократична, вече е ясно, че за земеделските производители е проблем „да прескочат“ бариерата с документооборота, изискуем по схемата. В този си вид схемата дава възможност и за злоупотреби“, коментира още Вукодинов. Той допълни, че очакват до 30 юни да бъде разработена нова методика на схемата, по която да се работи от 2015 г. Според Вукодинов, най-опростената схема за гориво за първична земеделска дейност, е маркирането на горивото за земеделие.

 

Сред темите, които в момента обсъждат от НАЗ с министър Греков, са и все още неразплатените национални доплащания за 2013 г. по одобрените схеми, както и визията на МЗХ за схемите за 2014 г. Пред репортер на Фермер.БГ Ангел Вукодинов заяви, че акцентите от днешната среща ще бъдат дискутирани и по време на дебата, иницииран от НАЗ и насрочен за 10 април, относно прилагането на опростената схема за малки земеделски стопанства.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!