Едва през последните 10-14 дни в Добричка област паднаха валежи от стопанско значение, които вдъхнаха надежда и оптимизъм за състоянието на новата реколта.

Гласувайте: Получихте ли първия транш по СЕПП?

„Пшениците масово се подредиха. Не са във фазата, на развитие, в която трябва да бъдат, закъсняват в развитието си. Но важното е, че вече поникнаха, има ги, виждаме ги. Освен това има прогнози за затопляне на времето и това означава, че ще имат възможност малко да наваксат изоставането си. Общо взето има оптимизъм“, сподели за Агри.БГ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Засушаването през последните месеци в Добричка област беше стигнало критични размери, в почвата нямаше запаси заради горещите лято и есен. Сеитбената кампания премина при трудни условия и много компромиси в обработката на площите. Стопаните заложиха тази есен 1,200 млн. дка с пшеница и 57 000 дка с ечемик. 

По-големите притеснения на този етап са свързани с пазара на зърно.

„През декември на практика нямаме търговия. Няма вземане на проби, няма обявяване на цени. Причината е ясна, говорихме я, протестирахме. През ноември имаше два кораба на пристанището и те бяха предварително договорени, т.е. това не раздвижи пазара“, обобщи картината Жекова. 

По-лошото е, че в скоро врече не се очертава раздвижване в положителна посока. Новините от световните борси показват обратното – за седмица европейската пшеница е поевтиняла с над 6 евро за тон, а царевицата бележи спад с 10 евро. 

„Засега няма никакви заявки за зърно, което е притеснително. Надяваме се януари, февруари, март до април нещо да се случи. Това е стока, която сега стои по складовете!“, допълни производителката.