В областта на лозаро-винарския сектор гроздо- и винопроизводителите могат да кандидатстват по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2008/2009 - 2013/2014 г. и по Програмата за развитие на селските райони. По Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2008/2009 - 2013/2014 г. са включени три мерки за подпомагане - „Преструктуриране и конверсия на винени лозя", „Промоция в трети страни" и „Застраховане на реколта", като основен интерес за бизнеса представлява мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя", се казва в съобщение на МЗХ по повод Трифон Зарезан.

Като допълнителна съпътстваща мярка беше въведена схема „Изкореняване на винени лозя", целяща създаването на приспособен към пазарните условия лозаро-винарски сектор. Схемата беше насочена към производителите, които са на мнение, че определени площи не предлагат условия благоприятни за едно жизнеспособно производство да могат да намалят разходите си и окончателно да се откажат от производството на вино на тях.

В Изпълнителна агенция по лозата и виното бяха подадени 20 заявления за издаване на удостоверения за право на участие по схемата, като бяха издадени такива на 16 гроздопроизводители за обща площ от 135,7438 ха. Предварително бяха одобрени от ДФЗ 15 кандидата с обща площ от 111,6340 ха за сума от общо 629 577 лв., каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Съгласно направените промени в Наредба №1/26.01.2009 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2008/2009-2013/2014 г. гроздопроизводителите имат право на обезщетение за загуба на доход, вследствие прилагането на мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя" в една от следните форми:

- Разрешение за едновременно отглеждане на стари и нови лозови насаждения за определен период от време т.нар. право на отложено изкореняване, който не надвишава 3 (три) години до края на преходния режим за правата на презасаждане;
или
- Парично обезщетение, изчислено на база подадени декларации за произведено грозде за три предходни години.