И за двете болести ваксините са получени навреме. Вече започнахме ваксинирането на едрите и дребни преживни животни в област Кърджали. Това съобщи д-р Тодор Митков, експерт от Областната дирекция по безопасност на храните.
 
Болестта син език поразява овце, кози и говеда. Пренася се с мухи, които в момента не летят. Ваксинирането ще продължи през цялата година и е част от Държавната профилактична програма. То е задължително, допълни д-р Митков.
 
Заразният нодуларен дерматит също се пренася с вектори, но засяга само говедата. Той е силно вирусно заболяване, което се дължи на вирус от семейството на шарката. Ваксинирането също е част от профилактичната програма и тече вече от около месец, обяснява служителят на Областната дирекция.
 
Той припомни препоръката стопанствата да не купуват преживни животни с неясен здравен статус и произход, както и при липсата на ветеринарна документация. Превозните средства трябва да се почистват и дезинфекцират. 
 
Засилен е контролът по придвижването на преживните животни, а незаконни кланици, пазари и тържища подлежат на глоби, допълни д-р Митков.