Бюджетът на Селскостопанска академия (ССА) за 2014 г. е най-рестриктивният и ни поставя в невъзможност да работим, заяви за Фермер.БГ доц. Христо Бозуков, председател на Селскостопанска академия. Бюджетните средства за ССА за тази година са в размер на 24 млн. лв., което е с 2 млн. лв. по-малко в сравнение с критично ниския бюджет на ССА за 2013 г. Доц. Бозуков припомни, че в края на миналата година са били отпуснати допълнително 7 млн. лв. за ССА.

 

„Завършихме 2013 г. с 32 млн. лв. при тотални икономии и не виждам как можем да работим сега за цялата година с 24 млн. лв. На практика този бюджет означава да работим до септември, след което да приключим и да излезем на протести“, коментира доц. Бозуков. Той допълни, че институтите от състава на ССА са готови да увеличат дори двойно собствените си приходи, но дори това да стане парите ще отидат в държавния бюджет, а не в институтите, тъй като ССА не е на самостоятелен бюджет.

 

От академията се надяват на новия Закон за селскостопанска академия, с който би трябвало бюджетът на ССА да мине „на отделен ред“. Преди дни министърът на земеделието и храните съобщи, че проектозаконът е във фаза междуведомствено съгласуване.

 

Очаквайте интервю с доц. Христо Бозуков във Фермер.БГ!

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!