След като в средата на месец март земеделският министър обяви, че производителите на плодове и зеленчуци ще получат обвързано подпомагане в размер на 80,6 млн. лв., ДФЗ изплати само 73 032 701 лв. Къде са останалите пари, питат се стопаните?

Навреме ли идва обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци?

На въпроса на Агри.БГ ще има ли доплащане по схемата и кога, Десислава Танева отговори следното:

„Да, ще има преизравняване. Веднага ще го анонсираме, когато имаме точна сума на плащане“, успокои министърът по време на брифинга с журналисти по повод на видеозаписа, който разбуни духовете.

Каква е равносметката дотук? Тази година обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци беше платено на 17 март. Малко над 73 млн. лв. бяха разпределени между 13 221 стопани.

По Схемата за обвързано подпомагане за плодове (СП) бяха преведени 37,658 млн. лв., по Схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци (СЗ) –27,593 млн. лв., а по Схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство (СЗо) – 7,781 млн. лв.

В своето официално съобщение за определените ставки от агроминистерството изчисляват, че заради засилените проверки средно с 15% е увеличен техният размер за кампания 2019. Сметките на самите производители обаче бяха съвсем други.

„При миналогодишна субсидия от 127 лв./дка за основната група зеленчуци, сега тя е 136 лв./дка. Увеличението е 9 лв., или едва 7%. Къде ги видяха тези 15%“, коментира преди време за Агри.БГ Адриан Николов, земеделски производител от Тервел.