Биволовъдната ферма на сем. Йоткови в гр. Цар Калоян, Разградска област е една от трите български млечни ферми, в които преди година бе инсталирана комбирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници. Инсталацията използва топлината на млякото, което се отделя при изстиването му, слънчева енергия и екологични пелети. Трите ферми вече имат много повече топла вода, подгрявана за по-кратко време и на по-ниска цена. Така имат възможност да поддържат по-добра хигиената в стопанството, като се щади и природата заради използването на възобновяеми източници на енергия. Конкретно във фермата на Йоткови не се използва топлината от охлажданото мляко, а съотношението слънчева енергия е 43 към 57 процента. За една година след въвеждането на инсталацията фермата е спестила около 1440 лв. за ток.
 
Фермата на Сабина и Боян Йоткови отваря вратите си на 9 април, за да представи в действие комбинирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници, съобщават от фондация Биоселена. 
 
По време на Открития ден във фермата в гр. Цар Калоян гости на фермата, фермери, журналисти ще имат възможност да разгледат инсталацията, да разговарят с авторите й, с фермерското семейство, с експертите от Тракийския Университет и фондация Биоселена. Предвидена е специална обиколка във фермата. Фермата на Йоткови, практикуващи ветеринарни лекари, съществува от 2005 година и е единствената биволовъдна ферма в Разградско. Семейството отглежда 80 биволи от породата Българска Мурра, животни от фермата са печелили награди за най-добър представител на породата. Годишното производство на сурово мляко на фермата е 70 тона. 
 
Иновативната инсталация заработи в рамките на проекта „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските ферми“, изпълняван от Биоселена, Тракийския университет – Стара Загора и най-голямата норвежка неправителствена организация Norges Vel. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм „Иновации за зелена индустрия“.