Докато депутатите в парламента спорят как да угодят на тютюнопроизводителите, като обсъждат спорни законопроекти в тази област, то стопаните по места отчитат лошо начало на кампанията по изкупуване на суровината. Първо, че започва със закъснение и второ, че цените са твърде ниски. Преди лицензираните търговци да тръгнат по селата, спряганата цифра беше 3,50- 4,00 лв. за килограм тютюн. Това беше и цената и от миналата година, но заради свръх производството сега килограмът започва от 2,80 лв.

Изкупната капания в Сливенския край още не е започнала, показа проверка на Фермер.БГ. Стопаните от най-голямото село Ябланово са разтревожени за бъдещето си. Големи количества тютюн залежават. Над 180 души имат сключени договори с лицензирана фирма и стискат палци да реализират реколтата си, час по-скоро, преди да са се повредили листата на растението. Тютюнът вече е балиран, но стопаните обсъждат евентуални бъдещи протести и казват, че няма да се откажат от своя поминък, тъй като няма как да се преквалифицират и да подхванат други занаяти. В момента в Програмата за развитие на селските райони в България не са предвидени преки мерки за подпомагане на преминаването от отглеждане на тютюн към други култури.

Почти приключва изкупната кампания  в община Каолиново, съобщи Вилдан Шабанова, местен производител, общински координатор за Каолиново в Националната асоциация на тютюно производителите. Средната цена, на която е изкупена суровината, е 2,80 лв. Около 3 хил. тона вече са реализирали производителите от общината. Възможно е да има още около 2 тона за продажба. Тютюнопроизводството е основен източник на доходи за хората в тези малки населени места. От десетилетия фамилите там се препитават единствено от тютюна. Средно 200 кг/дка са получили стопаните от реколта 2010 г.